Zorgboerderij t Klein Wierke en Zorgerf Kötter

Meedoen, meebeleven, meegenieten

Weekjournaal

5 juli t/m 11 juli 2020

Nieuwe aardappelen.

De hele week kenmerkte zich door groeizaam weer. Degenen die nu op vakantie zijn in eigen land  denken daar misschien anders over of beleven het anders, maar voor de natuur is het optimaal weer. Elke dag wel enige regen van betekenis, alleen is de temperatuur wat aan de lage kant.

Op een regenachtige dag zijn de deelnemers op ons zorgerf bezig geweest met het beschilderen van mokken. Er werden mooie creaties gemaakt, die ze vervolgens mee naar huis konden nemen. Daarnaast hebben de deelnemers deze week hout gekloofd, één van de favoriete bezigheden.

Deze week voor eerst nieuwe aardappelen gerooid. Een voor ons nieuw ras “Michelle”.  Nog nooit zo vroeg in het begin van het aardappelseizoen hebben we zulke dikke aardappelen gehad. Tegelijkertijd hebben we de overgebleven aardappelen van vorig jaar, nadat ze door een kleine hakselaar zijn gegaan, aan de dieren gevoerd.

Een dagelijkse bezigheid zoals de verzorging van de dieren, zowel op ons zorgerf als op onze zorgboerderij biedt dagelijks structuur, evenals bezigheden zoals schilderen / schuren en machinaal boren in de hobbyruimte, wandelen en op vaste tijden eten / koffie en thee drinken.

Verdere activiteiten o.a.: mens erger je niet, was vouwen, letterquiz, gym, bloemschikken en doperwten doppen.

Buiten in de tuin is er druk geschoffeld, zijn de graskanten afgestoken, is er gesnoeid  en onkruid tussen de tegels weggehaald. De houten terrasafscheiding (bloembakken) bij de ingang van de zorgboerderij zijn deze week deels voorzichtig gedemonteerd, zodat er nog onderdelen kunnen worden gebruikt voor het maken van een nieuwe terrasafscheiding (bloembakken).

In de huiskamer zijn we begonnen met het decoreren van de hygiënezuil, waarvan wij er vorige week 2 hebben gekregen.

Spreuk

Aardappels vers uit de grond,

zijn een vreugde voor de mond.

*************

*********

28 juni t/m 4 juli 2020

Corona maatregelen versoepeld.

De eerste dagen van de week was het vrij koel maar groeizaam weer. Op dinsdag en donderdag geregeld buien met vrij veel neerslag. Vrijdag zonnig en zaterdag bewolkt en regenachtig.

Vanaf 1 juli 2020 zijn de coronamaatregelen van het Kabinet versoepeld. De maatregelen vermeld in het weekjournaal van 14 t/m 20 juni blijven overigens gewoon van kracht. De grootste verandering is het vervoer van deelnemers van en naar huis.

Bij minimaal 1,5 meter afstand tussen deelnemer en chauffeur en tussen deelnemers onderling, geen aanvullende maatregelen nodig. Voor onze bussen zijn dat 3 deelnemers.

Bij minder dan 1,5 meter afstand tussen deelnemer en chauffeur en tussen deelnemers onderling, chauffeur chirurgisch mondkapje, deelnemers niet medisch mondkapje. Voor onze bussen zijn dat 8 deelnemers. Dus gewoon een volle bus.

Dinsdag zijn de schapen, na een lange tijd in Bornerbroek te zijn geweest, weer verhuisd van onze zorgboerderij naar een verse weide op ons zorgerf.

Donderdag heeft Johan met enkele deelnemers van ons zorgerf 4 kalfjes opgehaald uit Stegeren. Een mooie binnendoor route uitgezocht, maar helaas bij de stuw van June bleek de bus met paardentrailer te hoog en moesten we alsnog omrijden. De deelnemers vonden dit echter helemaal niet erg in deze mooie omgeving.

Deze week hebben we n.a.v. een tegoedbon o.a. 2 hygiëne zuilen gekregen. Deze zijn na binnenkomst direct op onze zorgboerderij en zorgerf geplaatst.

Donderdag zijn wij weer blij verrast met gebak van de eindexamenkandidaten van het R.O.C.

Spreuk

 

Relax.

Als er veel in jouw wereld gebeurt,

Verklein je cirkel

En richt je aandacht op wat je zelf kunt doen.

************

********

21 juni t/m 27 juni 2020

Alle percelen ingekuild.

De eerste dagen van de week droog en zonnig. Daarna tropische temperaturen op donderdag en vrijdag. Zaterdag afkoeling naar normaal weertype in de laatste volle week van juni.

Deze week bijna alle percelen grasland gemaaid, en 2 dagen later alles ingekuild. Inkuilen de naam voor het conserveren van gras voor de komende wintermaanden. Vroeger werd inderdaad het gras in een kuil bewaard. Nu bovengronds, stevig aangereden met een tractor met een aangebouwd verdeelwerktuig. Afgedekt met plasticzeil en daarboven op een klein laagje zand. Voor de deelnemers is dit alleen een belevings- en kijkgenot.

Verder deze week de gebruikelijke bezigheden. Alhoewel alles in een rustig tempo, met deze hoge temperaturen. Maar het witten in de schuur, waar de kleine kalfjes hebben gezeten is deze week afgerond.

Frans zorgt altijd dat er voldoende water in de drinkbak voorradig is voor het paard en de ezel.

Verder deze week raapstelen uit de tuin gehaald, wassen/snijden/en inmaken. 

En natuurlijk verder met het maken van uilenkasten

Na nog geen 3 weken afscheid te hebben genomen van Tony Conrads op onze zorgboerderij, is hij helaas op 20 juni 2020 overleden. Wij wensen de naaste familie veel sterkte met dragen van dit verlies.

Spreuk

Het weer van Sint-Jan (24 juni), houdt dertig dagen aan.

*************

***********

14 juni t/m 20 juni 2020

Groeizaam weer.

Zondag heel veel regen. Daarna de hele week drukkend broeierig weer. Zo nu en dan regen om even op te frissen. In de nacht van woensdag op donderdag veel regen, waarna wederom broeierig warm weer.

In de voorgaande droge periode hebben wij de gazons in de belevingstuin vernieuwd. Of anders gezegd ingezaaid. Na veel sproeien, op de juiste momenten van de dag en het groeizame weer van deze week mag het resultaat er zijn.

Maar natuurlijk zijn er ook weer veel werkzaamheden in de groentetuinen op beide locaties en siertuin op ’t Klein Wierke verricht.

Het is nog steeds improviseren met alle nog geldende corona maatregelen. Alhoewel er nu wel enige gewenning is. Vervoer met 3 deelnemers in de bus, dan kunnen ze op 1,5 meter van elkaar zitten en zijn mondkapjes niet verplicht. Wel handen desinfecteren voor het instappen en een gezondheidscheck, en na uitstappen stoelen en alle plekken waar iemand aan heeft gezeten desinfecteren/ schoon maken. Bij 4 passagiers in de bus, dan verplicht een chirurgisch mondkapje voor de chauffeur, we adviseren de passagiers een mondkapje te dragen, maar willen ze geen mondkapje voor, dan is dat hun eigen keuze. Ondanks de goede uitleg, welke ook weer niet te ingewikkeld mag zijn, is het voor een aantal deelnemers moeilijk te begrijpen waarom alle maatregelen betreft corona nodig zijn.

Donderdag werden wij verrast met gebakjes van het R.O.C. De leerlingen met een bakkers opleidding hadden praktijkexamen. Een zoon van één van onze deelnemers, werkzaam op het ROC bracht ons het resultaat van deze examens. Ze waren erg lekker, wat ons betreft is diegene die de heerlijke gebakjes gebakken heeft met vlag en wimpel geslaagd.

Naast de wandelingen, gymactiviteiten, geheugentraining, groepsgesprekken en dagelijkse vaste bezigheden, zijn er ook creatieve activiteiten zoals het schilderen van zeegezichten door onze deelnemers, waarna deze verfraaid worden met bv. een vissersbootje, reddingsvest en/ of vuurtoren. Het prachtige eindresultaat mag de deelnemer natuurlijk mee naar huis nemen.

Deze week hebben we weer kalfjes verplaatst van de schuur naar de ligboxenstal. Na een grondige schoonmaak, is Isabella samen met een deelnemer begonnen de muren te witten.

Spreuk

Een wereld zonder spreuken is

 Als een hotel zonder keuken.

*************

*********

7 juni t/m 13 juni 2020

Gewoon en mooi zomers weekje.

Een groeizaam zomerse week. De eerste helft van de week overwegend bewolkt met zo nu en dan iets regen. Op woensdag en donderdag soms pittige buien, vooral op donderdag ook vrij langdurig in de ochtend.

Deze week de 2e week dat wij weer zijn gestart de normale bezigheden weer op te pakken samen met de deelnemers, medewerkers en vrijwilligers. Natuurlijk is er nu veel werk in de groente- en siertuinen met dit groeizame weer.

De loods is opgeruimd en natuurlijk naar de vuilstort geweest om de rommel weg te brengen.

Er is gewandeld, het geheugenspel is weer opgepakt bv, dobbelfit en in de middag waren er creatieve bezigheden.   

Wonderwel houdt zich tot nu toe bijna iedereen aan de anderhalve meter norm, gebombardeerd door onze minister-president als “het nieuwe normaal”, maar of dat nu wel zo normaal is?

Om, zoals door het RIVM toegestaan, 4 passagiers mee te kunnen nemen in de bus, hebben we zaterdag een plastic afscheidingen gemaakt in beide bussen. Hopelijk een tijdelijke maatregel.

Op zondag 7 juni is onze oud-deelnemer Theo Kreuwel overleden. Theo woonde de laatste tijd in het verpleeghuis “’t Meulenbelt“ in Almelo.

Wij wensen de familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies, zo kort naar het overlijden van Theo zijn vrouw.

 Spreuk

Vliegen de vleermuizen ‘s avonds in het rond,

Dan komt er mooi weer in de vroege morgenstond.

*************

**********

31mei t/m 6 juni 2020

We zijn weer gestart, en schapen scheren.

Halverwege deze week kwam er een weersomslag. Tot en met woensdag droog en zonnig, tegen de avond sluierbewolking, een teken van een weersomslag. Donderdag veel kouder met tegen en in de avond regenbuien. Vanaf vrijdag geregeld buien soms gepaard gaand met onweer.

Dinsdag zijn onze zorgboerderij en zorgerf weer voorzichtig opgestart. Het was voor iedereen even wennen, kleinere groepen, 1,5 meter afstand van elkaar houden en alle maatregelen/ adviezen van het RIVM toepassend. Het was eigenlijk verrassend te zien hoe iedereen zich hieraan houdt.

De deelnemers genieten weer van o.a. de wandelingen en de persoonlijke aandacht op afstand. Het is fijn iedereen weer terug te zien.

Donderdag hebben we afscheid genomen van dhr. Conrads. Zijn ziektebeeld was zodanig verslechterd tijdens de coronaperiode, dat thuis wonen niet meer haalbaar was. Schrijnend te bemerken dat deze Coronaperiode een aantal van onze deelnemers en niet te vergeten de mantelzorgers geen goed hebben gedaan.

Op woensdag 3 juni 2020 is Jan Schreurs overleden. Jan onze oud deelnemer verbleef in het verpleeghuis “het Weggeler” wij wensen Sanja en de naaste familie veel sterkte met het dragen van dit verlies. 

Om vraat door konijnen en vogels te voorkomen hebben we gaas over de bonenplanten gezet. In de moestuin zijn bruinen bonen gezaaid en zijn de raapstelen geoogst en natuurlijk opgegeten.

In de siertuin zijn enkele vaste planten gepoot, zoals; rododendrons, rozen, vrouwenmantel, kattenstaart en kornoelje. Een aantal planten zijn verpoot zodat ze beter tot hun recht komen.

Woensdagavond zijn alle schapen geschoren, vrijdagochtend bekapt en daarna hebben we ze door een ontsmettingsbak laten lopen. Op het onderste gedeelte van de foto lopen de schapen in een frisse weide. De 2 bovenste foto’s zijn voor en na het scheren gemaakt (links de ram voor scheren,  en rechts de ram na scheren – papa van de in maart geboren lammetjes)

Spreuk

In juni dondergevaar,

 Betekent een vruchtbaar jaar.

*************

***********

24 mei t/m 30 mei 2020

Na Pinksteren weer beperkt open.

De hele week zomers weer, met uitzondering van maandag, na de enkele buien op zondag, zwaar bewolkt. Maar vanaf dinsdag droog zomers weer, helaas ook  schraal weer. Dus ondanks de regen op zondag nog steeds erg droog.

Deze week zij er weer enkele individuele deelnemers bij ons op de zorgboerderij en zorgerf geweest. Daarnaast hebben wij ook individuele thuisbegeleiding gegeven aan enkele deelnemers.

Nu de coronamaatregelen vanaf 1 juni worden versoepeld, kunnen wij weer, helaas op kleine schaal, rekening houdend met de regels van het RIVM, onze zorgboerderij & zorgerf opstarten. Daarom hebben we op dinsdagavond een vergadering belegd met onze medewerkers en vrijwilligers. Met eigenlijk maar één agendapunt: hoe organiseren wij het één en ander om aan de coronaverplichtingen die vanaf 1 juni gelden te kunnen voldoen.

Verder zijn we de hele week druk bezig geweest met de voorbereidingen zodat  wij op dinsdag na Pinksteren weer open kunnen. Zoals: het regelen van wie, wanneer, en hoe vaak kan komen, hoe regelen wij het vervoer, maar ook hebben we zeepdispensers, handdoekdispensers en bijbehorende afvalbakken geplaatst om kruisbesmetting te voorkomen. Verder zijn  er deze week enkele vrijwilligers geweest die de hobbyruimte in orde hebben gemaakt en hebben geholpen in de belevingstuin.

Op onze zorgerf hebben wij deze week weer eens ouderwets gehooid en daarna het land van water voorzien met onze beregeningsinstallatie. 

Spreuk

Wacht niet op een goede dag, maak er een.

************

*********

26 april t/m  23 mei 2020

Maatregelen coronavirus versoepeld.

Na afwezigheid van bijna een maand weer een weekjournaal.

Het weer van de laatste weken kan kort worden samengevat, vooral droog en schraal. Regen van enige betekenis is er nauwelijks gevallen. Nu halverwege mei is het neerslagtekort al opgelopen naar 117 mm.

Nog steeds heeft het coronavirus grote invloed op onze samenleving. Denk alleen maar aan dat alle festiviteiten rond 75 jaar bevrijding zijn afgelast, en daardoor de herdenkingen wel een heel bijzonder tintje. De maatregelen van onze overheid treffen ook onze zorgboerderij & zorgerf.

De laatste tijd bieden wij wel mondjesmaat hulp aan echte knelgevallen, in de vorm van individuele begeleiding.

Overigens, de natuur trekt zich niets aan van dit virus. De landbouwwerkzaamheden  gaan gewoon door op onze zorgboerderij & zorgerf. De snijmais is gezaaid en ontkiemd, de aardappelen t.b.v. de zorgboerderij/zorgerf komen voorzichtig uit de grond, en de eerste grassnede is geoogst. In de groentetuinen is er van alles gezaaid en gepoot. In de belevingstuin op onze zorgboerderij in Bornerbroek zijn de gazons opnieuw ingezaaid. Alle buxus die waren aangetast door de buxusmot zijn verwijderd, en vervangen door lavendel.  Verder wordt er in deze droge periode veel gesproeid, vooral de nieuwe ingezaaide gazons hebben erg veel water nodig.  Op onze zorgboerderij is er onderhoud gepleegd, en geschilderd. Kortom met z’n allen druk geweest om alles up to date te hebben als wij weer beginnen of starten.

Zoals het er nu naar uitziet kunnen wij vanaf 1 juni weer voorzichtig beginnen met opstarten van de zorg die wij bieden. Ongetwijfeld met aanpassingen om aan alle tijdelijke maatregelen te kunnen voldoen Bijvoorbeeld: hoeveel deelnemers mogen er tegelijkertijd komen? En hoe regelen wij het vervoer, enz.

Dinsdag en woensdag hebben wij alle deelnemers verrast met wat lekkers.  

Spreuk

Optimisme is de wonderbaarlijkste en goedkoopste kuur om lang, gezond en gelukkig te leven.

*************

*********

19 april t/m 25 april 2020

Lentegroet voor onze deelnemers.

Het is eentonig maar deze week ook weer schraal voorjaarsweer. Heldere blauwe hemel, en een  vrij harde  noordoostenwind. Temperatuur normaal voor eind april. Degenen die bijvoorbeeld het maisland zaaiklaar maken, werken in één grote stofwolk.

Deze week weer de gebruikelijke werkzaamheden om onze zorgboerderij/zorgerf draaiende te houden. Ook wordt er onderhoudswerkzaamheden verricht.

Donderdag hebben wij naar alle deelnemers een lentegroet gebracht, in de vorm van lekkere bonbons. Het belangrijkste van zo’n actie is dat er even contact is met de deelnemers en/of de naaste familieleden. Bijna iedereen vond unaniem dat de  lengte van de coronacrisis voor hen erg zwaar is, nu alle voor hen zo belangrijke contacten zijn verbroken. Het totale isolement in bijvoorbeeld verpleeghuizen zal zijn weerslag hebben op deze mensen ook na deze crisis.

Spreuk

April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn.

*************

*********

12 april t/m 18 april 2020

Werkzaamheden gaan gewoon door.

Ook nu na Pasen blijft het weer onveranderd, schraal zonnig weer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Nu de zorgboerderij/zorgerf gesloten zijn, met uitzondering van enkele deelnemers aan wie wij individuele begeleiding bieden, gaan de werkzaamheden gewoon door.  Deze week naast de normale werkzaamheden zoals het voeren van de dieren, zijn we druk bezig met snoeien, zaaien en poten in de groentetuinen en het schilderen van de huiskamer in Bornerbroek. Wanneer wij weer starten met de dagbesteding kunnen de deelnemers zo weer instappen in de werkzaamheden op dat moment.

Vrijdagochtend heeft onze vrijwilliger Harry met zijn oldtimer trekker, zoals elk jaar, aardappels gepoot samen met Johan.

Afgelopen jaar (2019) waren de aardappelen van zodanige kwaliteit dat wij nu een overschot aan aardappelen hebben. Nu de zorgboerderij/zorgerf dicht zijn worden deze aardappelen aan de koeien en kalfjes gevoerd.

Vóór de coronacrisis hebben wij jonge leghennen gekocht, waardoor een overschot aan eieren.

Tips om uw conditie en gezondheid op niveau te houden in deze coronacrisistijd.

Oefening voor rug, heupen, en Knieën.

Zit rechtop, je schouders naar achteren, je schouders naar beneden.

Vanuit deze positie, zonder druk op de dijen, ga vanuit een zittende positie naar een staande positie. Ga terug naar een zittende positie.

Oefening voor schouders en rug.

Deze oefening versterkt de schouder- en rugspieren die belangrijk zijn voor dagelijkse activiteiten. Sta rechtop, met uw borst naar voren en schouders naar achteren. Houd een gewicht in beide handen en laat uw armen zijwaarts zakken. Buig uw ellebogen, breng het gewicht omhoog tot de schouderhoogte en duw deze daarna boven uw hoofd. U kunt eventueel ook één arm tegelijk bewegen. Let op dat u uw rug hierbij niet hol trekt. Laat het gewicht weer zakken tot schouderhoogte.

Oefening voor rug en benen en een conditie.

Sta rechtop met uw armen langs uw zij en buig uw ellebogen tot 90 graden. Hef één knie terwijl u de andere arm voorwaarts heft en de gelijknamige elleboog terug brengt. Marcheer voorwaarts door uw voet weer op de grond te zetten, waarbij u meteen uw andere knie heft en de armen wisselt.

Wilt u een persoonlijk oefenschema ontvangen?

Kijk dan op onze website en maak een online afspraak: www. fysiogrootdriene.nl

 

*************

********* 

23 maart t/m 11 april 2020

 Paaspresentje voor onze deelnemers en medewerkers.

Het weer trekt zich niets aan van de coronacrisis. De hele afgelopen periode stralend  weer voor eind maart en begin april. Geen regen van betekenis, en temperaturen soms iets boven normaal. Nu onze Zorgboerderij/Zorgerf bijna stil licht zijn er ook geen bezigheden van de deelnemers. Zelf wel bezig met het in stand houden van noodzakelijke activiteiten als wij weer gaan starten.

Bijvoorbeeld het voeren  van de dieren gaat gewoon door, verder in de siertuinen snoeien enz. Ook in de groentetuinen volop bezig, stalmest erop gebracht en onder gewerkt.  Op ons Zorgerf zijn er doperwten gepoot, en raapstelen gezaaid. En niet te vergeten de aardbeien van water te voorzien in de plantenbakken.

Nu door de coronacrisis bijna alle activiteiten zijn verboden, konden wij ook dit jaar helaas geen paasviering houden met onze deelnemers. Als alternatief   hebben wij alle deelnemers en medewerkers op woensdag en donderdag voor Pasen een bloemetje, een tulpenschoof gebracht.  Bijna zonder uitzondering vond iedereen het jammer dat onze Zorgboerderij/Zorgerf nog steeds is gesloten.  Overigens op kleine schaal zijn wij begonnen met individuele hulp aan enkele deelnemers die echt in de problemen komen, als wij hun geen individuele hulp zouden bieden.

Tot slot bij het rondbrengen van de tulpenschoven kwamen wij bij een verzorgingshuis met veel brandweervoertuigen en politieauto’s tegen. Zij waren bezig met ladderwagens bij de balkons bloemetjes te brengen aan de bewoners van dit verzorgingshuis, compleet met geluidsinstallatie.

Spreuk

Verschaft april vele schone dagen, dan pleegt mei de last de dragen.

*************

*********

15 maart t/m 22 maart 2020

Krabbeltje van de Zorgboerderij/Zorgerf.

 In de eerste week dat het coronavirus ons volledig in de ban heeft mooi zonnig lenteweer. Temperatuur aangenaam rond de 10 graden. Op zaterdag helaas een koude wind, wat meteen schraal aanvoelde.

Nu de Zorgboerderij/Zorgerf zijn gesloten een kort weekjournaal. Overigens de natuur gaat gewoon zijn gang, en er zijn deze week 4 lammetjes geboren. Verder  met de gewone, tussen aanhalingstekens, bezigheden zoals voeren, in de tuin werken, en op het land de voorjaarswerkzaamheden. Want als de zorgboerderij/ zorgerf weer open gaan is er geen achterstand opgelopen en kunnen de gebruikelijke bezigheden van de deelnemers weer gewoon starten.

Zaterdag en zondag hebben alle deelnemers een kaart met een krabbeltje en een landleven gekregen.

  

Kent u ze nog de oude poëzieversjes

 

Kleine druppels water

Kleine korrels zand

Vormen saam de grote zee

En het schone zand

*********************

Kleine liefdedaden

Woordjes teer en zacht

Hebben vaak in ’t kleinste huis

 ’t Grootst geluk gebracht

 

Roosjes bloeien aan de oever

Roosjes zachter dan satijn

Lieve ……  laat jou hartje

Zachter dan dit roosje zijn

**********************

Er groeide een aan de waterkant

Verscholen tussen het riet

Een bloempje klein en teder

Dat heet Vergeet-mij-niet.

 

                   

8 maart t/m 14 maart 2020

Coronavirus en de 1e Lammetjes zijn geboren.

Nu bijna half maart is het nog steeds wisselvallig weer. een enkele keer bijna de hele dag regen. Woensdagavond stormachtig met in de nacht heel veel regen. temperaturen normaal rond de 10 graden. Later in de week werd het iets droger.

Dinsdag zijn de 1e  3 lammetjes geboren, die dagelijks bewonderd zijn door onze deelnemers en begeleiding.

We ontvingen deze week twee mooie bedankkaarten, beide met lieve, dankbare teksten voor de goede zorgen. Eén van de dankbare echtgenote van Dhr.  Bernard Reuvers. Bernard is onlangs is opgenomen en 1 van onze oud deelneemster Mw. Gerda Engbers en haar dochters. Het doet je goed als zorgboerderij / zorgerf een dank je wel te ontvangen.

Dinsdag hebben de medewerkers en deelnemers de hobbyruimte op ons Zorgerf Kötter extra schoongemaakt. Ofwel een grote beurt gegeven.

Vorige week is de echtgenoot van onze deelneemster Mw. Alie Beunk  overleden. Wij wensen haar en de naaste familie heel veel strekte met het verwerken van dit grote verlies.

In de creatieve ruimte op onze zorgboerderij wordt hard gewerkt door één van de deelnemers aan onderdelen in elkaar zetten van de uilenkasten. Onze vrijwilliger Harry, erg gedreven in het verbeteren van projecten, heeft deze week een proefmodel gemaakt welke nu op goedkeuring wacht door de Katoelenkiekers.

Vrijdag is besloten dat we door de toenemende dreiging van het coronavirus in Nederland de zorgboerderij en zorgerf te sluiten tot 1 april. Het risico is te groot om het welzijn van onze deelnemers en alle medewerkers in gevaar te brengen.  Meer informatie staat elders op deze website

Spreuk

Een vrouwenhand en een paardentand staan nooit stil.

*************

********

1 maart t/m 7 maart 2020

Erf aanvegen met vereende kracht.

Ook deze week eigenlijk hetzelfde weer als vorige week. In de middag neemt vaak de bewolking toe en gaat het regenen. Een enkele keer regent het door tot laat in de avond en vroege morgen. Er is nu zoveel regen gevallen dat de percelen  nauwelijks berijdbaar zijn. Temperatuur normaal voor maart, rond de 8 graden.

 

In de ochtend soms nog even zonnig weer, die momenten benutten we dan ook  door te wandelen.

Een aantal deelnemers hebben al kennis gemaakt met onze nieuwe vrijwilliger Dhr. Peter Tuinman. Peter rijdt op dinsdag als chauffeur op de bus om deelnemers op te halen. Wij wensen hem een fijne en plezierige tijd bij ons als vrijwilliger.

Een heel normale week wat activiteiten betreft van de deelnemers. Een citaat uit de dagrapportage van donderdag:

Activiteiten: voor- en bereiding van de warme maaltijd, dieren voeren en verzorgen, schuren en machinaal boren in de hobbyruimte, ochtend- en middagwandeling, tafels dekken, was vouwen, Photographic treatment, pim pam pet, kaarten, afplakken paasbakjes, krant lezen.

Van de week hebben we een vracht stro gekregen. Op de foto zijn de deelnemers druk bezig met het van de wagen afgewaaide stro aan te vegen.

De schapen die kunnen lammeren zijn van ons zorgerf te Ypelo naar ’t Klein Wierke gebracht.

Mw. Hendriks, ze verbleef al enige tijd in het ZGT, is verhuisd naar woonzorgcentrum “Backenhagen”. Wij wensen haar een goede tijd in Hengelo. 

 Spreuk

Een koekoeksroep ter helft van maart, is voor de boer een daalder waard.

************

*********

23 februari t/m 29 februari 2020

Kalfjes en droog brandhout ophalen.

Ook nu net als vorige week wisselvallig weer.  Dit weertype was het eigenlijk de hele maand februari. In de ochtend nog wel zo nu en dan een zonnetje, maar in de middag soms felle buien, enkel keer gepaard gaande met hagel. Vooral in de 2e helft van de week mooie grote regenbogen. Temperatuur rond de 10 graden.

Ook deze week hebben we samen met deelnemers kalfjes opgehaald. Verder met een deelnemers schapenhokken in gereedheid gebracht, zodat we de schapen die moeten lammeren van ons zorgerf naar onze zorgboerderij kunnen brengen.  Verder is er droog brandhout van ons zorgerf naar de zorgboerderij gebracht.

In de huiskamers van onze beide locaties zijn deelnemers deze bezig geweest met o.a. cake bakken, geheugentraining, gym, creatieve bezigheden, spelactiviteiten, groepsgesprekken en natuurlijk de alledaagse bezigheden zoals de voorbereiding van de warme maaltijd, koken, was vouwen en afdrogen van de vaat.

Dinsdag afscheid genomen van Dhr. Nijland. Dick is een vrij lange tijd bij ons op de zorgboerderij en zorgerf geweest. Het liefst was Dick buiten bezig in en rond de tuin maar ook hout opstapelen en de voorraad hout aanvullen was min of meer zijn taak.

Door afnemende gezondheid verblijft Dhr. Sjoerd van der Meer al enige tijd in ’t Nieuwland. Sjoerd gaat binnenkort van daaruit naar een verpleeghuis. Wij wensen hem daar een goede tijd toe, in deze voor hem nieuwe woonomgeving.

Spreuk

Nooit is de schrikkelmaand zo fel of ze geeft haar 5 zomerse dagen wel.

*************

**********

16 februari t/m 22 februari 2020

Een rustige week.

Over het weer deze week kunnen we eigenlijk kort zijn. Na een stormachtige zondag, de hele week zwaar bewolkt met geregeld buien die soms heftig waren. Komende zondag wordt weer een diepe depressie verwacht met de naam Ellen. Op onze zorgboerderij en zorgerf een rustig weekje. Een week waarin de meeste stagiaires vrij hebben.

In de hobbyruimte zijn we nog steeds druk met het maken van de uilenkasten. Erg leuk dat 2 bestuursleden van de Katoelenkiekers (de opdrachtgever) even kwamen kijken hoe druk onze deelnemers en begeleiding zijn met de uilenkasten.  

Binnenshuis, met deze weersomstandigheden, tijd voor gym, geheugenspellen zoals b.v. voorwerpen raden die in een stoffen zak zitten, door te voelen, zonder ze te zien, vragenderwijs en een populair bewegingsspel met ballon + isolatiebuizen.

Wij verwelkomen Dhr. Tom Bakker in Ypelo en wensen hem een mooie tijd op ons Zorgerf.

Vorige week is Harry Wissink, oud deelnemer, overleden. Hij woonde de laatste tijd in het “Dijkhuis” in Borne, van waaruit hij nog een poosje deel heeft kunnen nemen op onze zorgboerderij. Wij wensen de familie van Harry veel sterkte met het verwerken van dit verlies. 

Frits Bekhuis is deze week verhuist naar verpleeghuis ’t Woolde te Hengelo. Zijn echtgenote heeft hem jarenlang intensieve zorg geboden. Helaas werd de zorgvraag zo groot dat opname noodzakelijk is geworden. Wij wensen Frits een fijne tijd toe in zijn nieuwe woonomgeving.

Spreuk

Geeft sprokkelmaand de winter niet,

hij is voor Pasen in ’t verschiet.

*************

*********

9 februari t/m 15 februari 2020

Valentijns diner.

Deze week werd gekenmerkt door veel wind en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De week startte met op zondag onstuimig stormachtig weer. Maandag veel wind en buien, daarna steeds veel wind met af en toe een bui. Zaterdag eerst mooi rustig weer, maar in de avond stormachtig weer.

Maandag zijn er met deelnemers voetbalplaatjes geplakt in een reclameboek van een bekende grootgrutter, wat natuurlijk een mooie reclamestunt is. Aan het einde van de week kregen we het laatste ontbrekende plaatje, waarmee we het 1e boek vol hebben geplakt. Nu nog proberen het 2e boek vol te krijgen.

Maandag heeft onze medewerkster Astrid de leeftijd van Sara bereikt, wat niet ongemerkt voorbij is gegaan. Er is een heuse SARAH voor haar gemaakt met de deelnemers en een paar mooie collages.

Verder een gewone “rustige” week, helpen met de warme maaltijd, houtkloven, en droog hout ophalen in Ypelo voor de kachels op onze zorgboerderij in Bornerbroek. Andere activiteiten: zoals wandelen, gezegdes afmaken (bijv. zo slap als een .. vaatdoek enz.), en niet te vergeten gym en bewegingsspel, soms met muzikale ondersteuning.

Met een aantal deelnemers is deze week de film “50 jaren hand in hand voor het Twentse Platteland” bekeken.

Op maandag en vrijdag er een aantal drachtige pinken verkocht bestemd voor export naar Rusland en Marokko.

Op vrijdag heeft Vincent met een groot aantal deelnemers, kalfjes opgehaald bij een rundveebedrijf aan de Gravenallee, aan de andere kant van Almelo.

En niet te vergeten is er op vrijdag aandacht besteed aan Valentijnsdag. De deel was versierd met harten, een valentijnscollage en op tafels stonde standaards met Valentijns-wetenswaardigheden. In de ochtend koffie / thee met een Valentijns tompouce. Een warme maaltijd bestaande uit: tomatensoep, spaghetti, sla en als nagerecht frambozen en chocolade ijs met aardbeien / blauwe bessen en slagroom.

 Spreuk

Groeit in februari het gras, met Pasen een dikke jas.

*************

*********

2 februari t/m 8 februari 2020

Met vereende krachten uilenkasten maken.  

Februari begint net als januari met vrij zacht weer. Deze week was het overwegend zwaar bewolkt met een enkel regenbuitje en een temperatuur rond de 10 graden. Vrijdagmiddag  liet de zon zich, als uitzondering, vrij langdurig zien tot in de avond.

In de hobbyruimte wordt met vereende krachten gewerkt aan de steenuilen nestkasten, voor de uilenvereniging “De Katoelenkiekers”. Met timmeren, boren en niet te vergeten beitsen is het daar een drukte van belang.

Dinsdag hebben we 2 groepen leerlingen van het Zone College (het vroegere AOC) op bezoek gehad. Zij hebben uitleg gekregen over hoe wij als zorgboerderij werken,  met aansluitend een rondleiding over het bedrijf.

Woensdag was het de laatste stagedag van Lise, zij gaat nu haar opleiding sociaalwerk aan het R.O.C. in Hengelo vervolgen. Wij wensen haar veel succes met deze studie.

Verder deze week de gewone alledaagse werkzaamheden: zoals wandelen en helpen met koken voor de warme maaltijd op onze zorgboerderij en zorgerf. Maar ook bewegingsspellen gedaan om de ledematen in conditie te houden, vooral in deze tijd van het jaar nu er buiten in de tuin niet zoveel werkzaamheden te doen zijn. Natuurlijk is er nog wel zo hier en daar gesnoeid. Met name deze week aan de voorkant van de zorgboerderij.  

Spreuk

Iedereen is anders en toch zijn wij gelijk.

*************

*********

 

26 januari  t/m 1 februari 2020.

Afscheid van stagiaires

Ook in de laatste week januari zacht weer. Eigenlijk een voortzetting van vorig week, de hele week zwaar bewolkt, af en toe een zonnetje en zo nu en dan lichte regen. Temperaturen van 10 graden waren deze week geen uitzondering. Zelfs in de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het kwik niet onder de 10 graden.

Verder was het een heel normale week wat betreft de bezigheden op beide zorgboerderijen. Januari is ok een maand dat er buiten in de tuin of op het erf niet veel te doen is, met uitzondering van snoeien en hout zagen. Dus het meeste gebeurde binnenshuis, in de hobbyruimte en  bij de dieren zoals het uitmesten van de stallen, het overdoen van de kalfjes van het ene hok naar de andere, of van de schuur naar de ligboxenstal.

In de huiskamers van beide locaties werden deze week vele activiteiten gedaan zoals: voor- en bereiding van de warme maaltijd, was opvouwen, gymnastiek, geheugenspel, sorteerbezigheden voor de hobbyruimte, gezelschapsspellen zoals shut the box, UNO en rummikub, zingen, photographic treatment, 1 op 1 en groepsgesprekken, bewegingsspellen, maar ook samen tafels dekken voor de maaltijd en de afwas doen.

René onze stagiaire, hij komt via het “Zone college” (beter bekend als AOC), heeft deze week naast het begeleiden van de deelnemers tijdens het voeren van de dieren, o.a. het zand van de gras/mais kuil verwijderd. Verder zijn deze week  de mollenklemmen verplaatst van het ene perceel  naar het andere.

Donderdag en vrijdag hebben we afscheid genomen van 2 stagiaires. Charmaine volgde haar stage op onze zorgboerderij en Maud op ons zorgerf en zorgboerderij. Beide dames zoeken nu de schoolbanken weer op bij het R.O.C. in Hengelo. Natuurlijk wensen wij hen beiden veel succes met het vervolg van de opleiding.     

Spreuk

Is februari nat en koel, dan is juli dikwijls heet en zwoel.

*************

*********

19 januari  t/m 25 januari 2020

Nieuwe kippen en uilenkasten maken.  

Met uitzondering van een zonnige dinsdag was het de hele week zwaar bewolkt met zo nu en dan een miezerig regentje. Donderdag bijna de hele dag mistig, en voelde het koud en kil aan. Eigenlijk in deze tijd van het jaar had het een vorstperiode moeten zijn, maar daarvan is voorlopig geen sprake.

In de hobbyruimte zijn ze op dit moment druk bezig met het maken van uilenkasten, voor een vereniging die zich het lot van de uilen aantrekt. Dus druk met het aftekenen van de planken, boren en alvast schilderen voor de montage. Op ons zorgerf is deze week weer  flink wat  hout gekloofd. Donderdag heeft Johan samen met deelnemers uit Ypelo voer en dergelijke gehaald bij Distel in Bentelo.

De veestapel is deze week weer uitgebreid met 15 leghennen. 10 Kippen voor onze zorgboerderij in Bornerbroek en 5 kippen voor ons zorgerf in Ypelo. Om dit mogelijk te maken zijn de kippenhokken op beide locaties uitgemest en voorzien van nieuwe houtkrullen. Frans kan haast niet wachten tot deze jonge leghennen aan de leg zijn  en Lies is zo trots op de nieuwe kippen, dat iedereen die dat wil ze moet bewonderen. Verder zijn de deelnemers o.a. druk geweest met het sorteren van mozaïek op kleur zodat we binnenkort de door een oud deelnemer gemaakte dienbladen kunnen voorzien van een mooie creatie. 

Spreuk

Als in januari de muggen zwermen,

Dan kun je in maart de oren wermen.

*************

*********

12 januari  t/m 18 januari 2020

Begonnen met houtkloven, en geursinasappelen maken.

Van een echte winter in januari is geen sprake. Deze week wederom hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar, schommelend tussen de 8 en 10 graden.  Eigenlijk was het grootste deel van de week zwaar bewolkt met geregeld een miezerig regentje, maar af en toe kwam ook de zon te voorschijn.

Weer of geen weer, het voeren van de dieren gaat gewoon door. Hierbij wordt er soms gebruik gemaakt van dit vervoermiddel samen met een deelnemer.

Voor een onderhoudsbeurt waren de  gazonmaaier en de veegmachine bij Van de Riet in ambt Delden, welke we samen met deelnemers weer hebben opgehaald.

Er wordt wekelijks veel aandacht besteed aan geheugentraining, waarbij we spelmateriaal gebruiken zoals: photographic treatment en vragenderwijs. Maar ook dammen, “shut the box” en niet te vergeten mens erger je niet komen aan bod. Op beide zorgboerderijen hebben deelnemers geursinaasappelen gemaakt met kruidnagel. Deze kun je bijvoorbeeld in de kast leggen tegen de motten.

Dinsdag hebben we Dhr’en Stulen en Marnette verwelkomd op ’t Klein Wierke als nieuwe deelnemers, waar ze zich al snel thuis voelden. Wij wensen beiden een fijne tijd op de zorgboerderij.

Dhr. Van de Meer is tijdelijk opgenomen in ’t Nieuwland, Mw. Hendriks verblijft al enige weken in het ZGT, wij wensen beiden een goed herstel.

Op ons zorgerf in Ypelo zijn de deelnemers druk bezig geweest met het aftekenen van gebintjes voor de voederhuisjes en het kloven van brandhout voor volgend jaar. Deze  bezigheid zal de komende tijd nog geregeld zal plaatsvinden.

 Spreuk

Kies met je hart, je verstand is om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

*************

**********

 

29 december  t/m 11 januari 2020

Eerste weekjournaal in het nieuwe jaar.

De laatste dagen  van vorig jaar waren vochtig en zo nu en dan mistig met soms een regenbui. Temperaturen over het algemeen boven het gemiddelde. Hetzelfde weertype ook in de eerste week van dit nieuwe jaar. Op 8 januari zelfs een temperatuur van 12 graden in het oosten van het land.

Natuurlijk hebben we de laatste dag van 2019 met beide locaties op ’t Klein Wierke genoten van de zelfgebakken olliebollen en appelflappen.

Op dinsdag 31 december 2019 en 1 januari 2020 waren de zorgboerderij en het zorgerf vanwege oud en nieuw gesloten.

Donderdag 2 en vrijdag 3 januari hebben we ook weer samen met de deelnemers van Zorgerf Kötter op ’t Klein Wierke het nieuwe jaar ingeluid met zelfgebakken knieperkes en hebben we op het nieuwe jaar geproost onder het genot van een hapje en een drankje.

Na alle onregelmatigheid van de afgelopen weken is iedereen weer blij met een nieuwe volle week waarin alles weer z’n normale gangetje gaat.

Een week waarin o.a. de kerstbomen zijn afgetuigd en de kerstversiering is opgeruimd.

Samen met een aantal deelnemers is Johan naar de vuilstort geweest en hebben ze oud papier weggebracht naar de papiercontainer in Bornerbroek.

Op ons zorgerf in Ypelo zijn we het nieuwe jaar begonnen met het kloven van brandhout voor de houtkachels, zodat deze volgend jaar ook weer volop kunnen branden.

Nog net in het oude jaar kregen wij bericht dat onze deelneemster Gerda Engbers na een ongelukkige val van haar fiets, haar schouder heeft gebroken. Na tijdelijk  te zijn verzorgd in zorghotel ’t Hofje in Hoogeveen is zij nu gaan wonen in verpleeghuis “Het Meulenbelt”. In deze nieuwe woonomgeving wensen wij haar een goede tijd.

Wanneer deelnemers en begeleiding jarig zij worden ze altijd in het zonnetje gezet met een cadeautje en wordt er voor hen gezongen. Deze week vierde mevrouw Bosch haar 95ste  verjaardag en bij zo’n  bijzondere mijlpaal wordt daaraan extra aandacht besteed en is er ditmaal een foto afgedrukt.

Spreuk

Sommige mensen maken de wereld mooi door er te zijn.

*******************

***************

 

****************

************

22 december  t/m 28 december 2019

Jaaroverzicht 2019

Net als verleden jaar droog en warm weer. Gelukkig niet zo extreem, omdat er in juli dit jaar regen van betekenis is gevallen, in tegenstelling van vorig jaar toen de eerste regen van betekenis eind september viel. Ook dit jaar hogere temperaturen dan gemiddeld. 40,2 graden was hoogste  temperatuur  ooit gemeten in ons land .

Evenals voorgaande jaren hebben wij ook dit jaar weer nieuwe deelnemers mogen verwelkomen. Helaas zijn er ook een aantal deelnemers ons ontvallen en/of verhuisd naar een verpleeghuis. Stagiaires hebben dit jaar stage bij ons gelopen en enkele medewerkers zijn bij ons vertrokken met o.a. als vooruitzicht een nieuwe uitdaging, opleiding of verhuizing. Gelukkig zijn deze vacatures opgelost, en hebben wij dit jaar een aantal nieuwe werknemers kunnen verwelkomen.

Het jaar begon met het traditionele knieperkes bakken en een nieuwjaarsborrel voor beide locaties op ’t Klein Wierke.

Op de eerste zondag in januari de “Knieperkestocht”, georganiseerd door de “Korenaer”, die startte bij ons op de zorgboerderij. Een mooie gelegenheid om de bekendheid van ons te vergroten.

In de hobbyruimte zijn we begin dit jaar druk geweest met het maken van uilenkasten voor de “Katoelenkiekers”.  Aan het eind van het jaar een mooie klas waardoor we weer extra druk waren in de hobbyruimte. Vele voederhuisjes zijn gemaakt voor de aannemer waar wij het resthout van mogen gebruiken voor onze activiteiten.

De schapen zijn weer geschoren onder het toeziend oog van de deelnemers van beide locaties.

Het paasfeest was wederom bij ijsbaan Zenderen, waar de door de deelnemers gemaakte waterputten zijn opgemaakt met een heus ophaalsysteem met emmer en een mooi plantje in de put.

Ons jaarlijkse uitstapje was dit jaar naar het “Nederlands pluimveemuseum” in Barneveld met onze deelnemers vergezeld met één van hun naasten.

Het Sinterklaasfeest en Kerstfeest hebben wij samen met alle deelnemers gevierd op onze zorgboerderij, allebei in 2 dagen.

En niet te vergeten waren er spontane uitstapjes zoals: Kegelen en eten bij “’t Maatveld” en een rondleiding + maaltijd bij kaasboerderij “Kaamps”.

In augustus hebben we een spelcircuit met oud Hollandse spelen gespeeld en in de herfst een herfsttinten tochten gereden met de deelnemers. Maar ook met deelnemers kalfjes op halen, veevoer of gewoon mee gaan om boodschappen te halen. De “gewone” daagse dingen zijn altijd bijzonder in trek om mee te gaan. U kunt al deze informatie uitgebreid terug vinden op onze website.

Met onze medewerkers, vrijwilligers, en stagiaires o.a. vergaderd in april. Begonnen met een broodmaaltijd, en afgesloten met een workshop “Haka” dit om de teamgeest te versterken.Verder was er dit jaar weer een herhalingscursus B.H.V. voor onze medewerkers en vrijwilligers. Wij vinden het belangrijk dat ook de vrijwilligers B.H.V. hebben om in noodsituaties te kunnen handelen.

Verder dit jaar weer meegewerkt aan de ouderenmarkt georganiseerd door de ouderenbond  ANBO.

Tot slot willen wij iedereen bedanken die zijn of haar steentje heeft bijgedragen ten behoeve van de dagbesteding op onze Zorgboerderij en Zorgerf het afgelopen jaar. We kunnen terug kijken op een “heel gewoon, bijzonder jaar”.

 

Spreuk

Veel sneeuw op oudjaar, veel hooi in ’t nieuwe jaar.

*************

*********

  

15 december  t/m 21 december 2019

Kerstfeest met en voor onze deelnemers op donderdag en vrijdag.

Meer herfstweer dan winterweer in deze week. Enkele zonnige dagen alsof het voorjaar was, afgewisseld met zwaarbewolkt weer met een miezerig regentje of flinke buien. De temperatuur vrij hoog soms wel oplopend naar 13 graden. In de eerste helft van de week allemaal op onze zorgboerderij en zorgerf druk met de voorbereidingen van ons kerstfeest.

Ook dit jaar hebben we het kerstfeest gevierd op 2 dagen, donderdag 19 december en vrijdag 20 december. Nadat iedereen was opgehaald, verwelkomd door de kerstman en voorzien was van een kop koffie met kerstcake, zijn we om 10:00 uur begonnen met een welkomstwoord.

Vervolgens het gedicht  “Vier kaarsjes brengen licht”, waarbij 4 kaarsen werden aangestoken. Samen hebben we  kerstliederen gezongen onder het genot van een hapje en een drankje, is het kerstverhaal “Renske en de Engelen”  voorgelezen en was er een hapje en een drankje.

Aansluitend twee keer een optreden van het “Zwingkoor” met  in de pauze van dit optreden nog een hapje en een drankje. Ook dit jaar was er voor alle koorleden en dirigente een door de deelnemers gemaakte attentie.

Daarna was het tijd om even de benen te strekken, zodat het kerstdiner in gereedheid kon worden gebracht, om te kunnen worden geserveerd.

Na het kerstdiner nog een lekker bakje koffie on thee, waarbij iedereen werd bedankt voor zijn of haar medewerking om dit kerstfeest wederom tot een succes te brengen.  

Bij het naar huis gaan kreeg iedereen nog een kleine kerstattentie mee en het programmaboekje van dag.

Fotocollage met tekst van het kerstfeest 2019 << klik hier >>

Spreuk

Vliegen met Kerstmis de muggen rond,

dan dekt met Pasen ijs de grond.

*************

**********

8 december  t/m 14 december  2019

Kerstbomen opgetuigd en kerstdecoraties gemaakt.

Nog steeds erg wisselvallig weer. Vaak een miezerig regentje, maar ook soms pittige buien met stormachtige wind op zaterdag. Tussendoor kwam de zon soms even tevoorschijn. Temperatuur normaal voor december, omstreeks 5 graden.

Dinsdag hebben we met deelnemers kerstbomen gehaald bij de Praxis. Direct daarna doorgereden naar zorgerf Kötter, waar we de boom direct in de pot in de huiskamer hebben gezet, zodat deze kon worden opgetuigd. ’s Middags het zelfde ritueel op onze zorgboerderij ’t Klein Wierke. Ook de kerststal kreeg weer een mooi plaatsje op de deel op onze zorgboerderij en huiskamer op ons zorgerf. 

Woensdag heeft Johan samen met Mark droog hout opgehaald van ons Zorgerf en naar onze Zorgboerderij in Bornerbroek gebracht. Deze week heeft Vincent met de deelnemers die altijd de dieren verzorgen, de kalfjes van de kleine schuur naar de ligboxenstal verhuisd.  Daarna zijn deze hokken uitgemest, zodat het er nu weer piekfijn uitziet. ‘s  Middags worden in deze tijd van het jaar, nu er buiten niet zoveel te doen is, in de huiskamers spelletjes gespeeld. Zoals: sjoelen, dammen, rummikub, geheugenspel, kaarten enz. maar ook worden er in deze kerstmistijd kerstdecoraties gemaakt.

De heren Van der Wal, en Braakhuis hebben wij de afgelopen tijd verwelkomd. Wij wensen beiden een fijne tijd toe bij ons op de zorgboerderij.  

Donderdagmiddag zijn  alle deelnemers van ons Zorgerf in Ypelo naar Intratuin geweest. Die natuurlijk zo was ingericht dat je de kerstsfeer  kon proeven.

Spreuk

Moed betekent angst voelen

en toch je hart volgen.

************

********

1 december  t/m 7 december 2019

Sinterklaas en 2 Pieten op bezoek.

Tot en met donderdag was het overwegend wisselvallig en kil weer, met in de nacht en vroege ochtend nachtvorst. Vrijdag de hele dag een miezerig regentje, en in de nacht naar zaterdag veel regen.

De eerste dagen van de week de alledaagse werkzaamheden op onze zorgboerderij en zorgerf. Natuurlijk weer bladharken enz. Daarnaast waren we ook al druk met de voorbereidingen voor het Sinterklaasfeest aan het einde van de week.

Met ingang van 1 december zijn Thirza en Kim bij ons komen werken. Wij wensen beiden in een goede werksfeer een hele fijne tijd toe bij ons op de Zorgboerderij & Zorgerf.   

Ook dit jaar kwam de Sint en zijn Pieten op 5 en 6 december bij ons op bezoek. Eerst met z’n allen Koffie/ thee gedronken met speculaas of banketstaaf. Helaas waren de Sint en zijn Pieten aan de late kant. Sint en zijn Pieten werden onderweg naar de boerderij tegengehouden door de politie. Het paard van de Sint mocht niet verder i.v.m. stikstofbeleid van de overheid. Een chauffeuse met een oldtimer tractor, op weg naar een oldtimershow,  die daar toevallig aanwezig was, heeft haar hulp aangeboden. Met Piet naast zich op het spatbord en de Sint en een Piet in de aanhanger is ze naar de zorgboerderij gereden.

Na een warm welkom, en enkele deelnemers en begeleiders die naar voren werden gehaald, is er onder leiding van de Sint een verhaalbingo gespeeld. Er was voor iedereen een cadeau, ook voor de deelnemers die geen bingo (Pedro) hadden.

Tussendoor kon er een hapje en een drankje niet ontbreken.

Na het vertrek van de Sint en zijn Pieten naar het volgende adres was het tijd voor een heerlijke maaltijdsoep met stokbrood en kruidenboter en smaakvol toetje.

Daarna even met z’n allen op adem komen, tijd om na te genieten, bijkletsen of een spel.

De middag werd afgesloten met koffie en thee met een speculaasje. Bij het naar huis gaan kregen alle deelnemers,  het bingocadeau en een cadeautje mee welke was achtergelaten door Sinterklaas en zijn Pieten.

Fotoreportage zie <  Sint 2019 >

Spreuk

Is december veranderlijk mijn vriend,

Dan is heel december slechts een kind.

*************

**********

24 november  t/m 30 november 2019

Krentenwegge en donatie, als bedankje.

Het herfstachtige weertype van vorig week is ook deze week van toepassing. Enkele dagen droog, afgewisseld met regenachtige dagen. Temperatuur over het algemeen iets aan de lage kant.  

Ook deze week zijn we weer druk bezig geweest met bladharken. Voordat al het blad van de bomen en struiken af is zal er de komende tijd nog heel wat blad en dergelijke worden opgeruimd.

Op maandag en donderdag heeft Vincent samen met enkele deelnemers kalfjes opgehaald bij collega agrariërs. Er is altijd veel belangstelling om mee te gaan met kalfjes ophalen. Verder met deelnemers droog haardhout opgehaald van ons zorgerf en naar de zorgboerderij gebracht, om ook daar de houtkachels te kunnen laten branden.

Donderdagochtend kwam als verassing mevrouw Mulder van het gelijknamige bouwbedrijf met een heerlijke traktatie (krentenwegge) als dank voor alle deelnemers en begeleiding voor het maken van voederhuisjes voor dit bedrijf, waar wij overigens gratis het resthout van mogen gebruiken. Daarnaast krijgen wij een ruime donatie voor de inzet van iedereen voor het realiseren van dit project. Natuurlijk komt deze donatie ten goede aan de deelnemers van onze zorgboerderij/zorgerf.

Johan heeft samen met deelnemers van ons zorgerf, de bus, die het vorige week opgaf onderweg, weer opgehaald na reparatie bij garage Sickman. Natuurlijk op de terugweg een alternatieve route binnendoor. Wij kwamen ook nog langs de huisplaats waar één van onze deelnemers, waar hij, zoals hij zelf omschreef, met plezier heeft gewoond.

’s Middags worden er vaak spelletjes gedaan. Bv. Shut the box, zoals op de foto te zien is.

Spreuk

Het gaat er niet om welke weg je inslaat, maar het spoor dat je achterlaat.

*************

*********

18 november  t/m 23 november 2019

Nieuw appartement voor de kuikens.

De herfst doet deze week echt van zich spreken. Door het continu vallen van blad, was er niets meer te zien van al het blad dat vorige week opgeruimd is. In het begin van de week was het regenachtig en veel wind, aan het einde van de week werd het droger, met temperaturen schommelend rond de 5 graden en een enkele keer in de vroege ochtend nachtvorst.

Zoals uit het bovenstaande blijkt zijn wij bijna elke dag wel enkele uren bezig met het opruimen van vallende bladeren en dergelijke.

Maandag is plotseling mevr. Kreuwel  overleden, echtgenoot van onze deelnemer Theo Kreuwel. Wij wensen Theo en zijn naaste familie veel strekte met het dragen van dit verlies. Aanstaande maandag verhuist Theo naar “het Meulenbelt”, waar we hem nog een mooie tijd wensen.

Woensdag was een beetje een pechdag. De VW bus, waar wij deelnemers mee ophalen en thuisbrengen, ging onderweg stuk. Door snel te improviseren en de mogelijkheid om met alle deelnemers te kunnen wachten bij één van onze deelnemers thuis, waarvoor nog onze hartelijke dank, is het toch nog gelukt om  de deelnemers niet veel later dan anders op onze zorgboerderij te laten arriveren.

Deze week hebben we een dierenverblijf, zoals dat op de verpakking stond, samen met deelnemers gemonteerd. De kuikens die waren uitgekomen van de eieren die we mee hadden gebracht van ons uitstapje naar het Pluimveemuseum, waren zo groot gegroeid dat ze niet meer in de kunstmoeder pasten. Ze hebben  dus nu een nieuw kippenappartement.

In de huiskamers van beide zorgboerderijen zijn deze week Sinterklaasdecoraties gemaakt en opgehangen. Alle deelnemers krijgen komende week een uitnodiging mee voor het Sinterklaasfeest op 5 of 6 december 2019. ( zie ook<< Sint 2019>>

Spreuk

Wie handelt vanuit passie heeft geen werk maar een leven.

*************

***********

10 november  t/m 17 november 2019

Heel veel voerderhuisjes gemaakt.

Deze week was het veel kouder met geregeld buien met in de 2e helft van de enkele vrijwel droge dagen. De temperatuur aan het einde van deze week schommelde tussen de 5 en 8 graden. Ook op zaterdag als de Sint en zijn Pieten weer arriveren is het droog.

Maandag hebben we als eerste  kippenvoer en houtkrullen bij de Distel gehaald en zijn we via een toeristische route teruggereden.

In de hobbyruimte, maar ook in de huiskamer zijn we de afgelopen tijd erg druk geweest met het maken van allerlei soorten vogelhuisjes. Deze week zijn er een groot aantal door aannemer Mulder opgehaald. Als geschenk/presentje voor zijn klanten van bouwopdrachten. Wij krijgen al jaren het overgebleven hout van deze aannemer, voor de deelnemers die willen timmeren. 

Maandag was het de eerste stagedag van Bram Florijn. Wij wensen hem een fijne en leerzame stageperiode toe op ’t Klein Wierke.

Als nieuwe deelnemer hebben wij deze week de heer Kristiaans verwelkomd. Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op de Zorgboerderij.

Dinsdag hebben we op ons Zorgerf, voor het eerst dit jaar, samen met deelnemers aanmaakhoutjes gemaakt met de kloofmachine.

Ook dinsdag afscheid genomen van Anne-Marije als stagiaire. Haar volgende stage is in een verzorgingshuis in Barneveld. Wij wensen haar daar ook een fijne tijd toe. 

Spreuk

Als met Sint Nicolaas de sneeuw u plaagt,

Met Kerst de depressies overjaagt.

*************

*********